marți, 13 aprilie 2010

Stop retardation!

De multe ori am spus că scriu povești pe aici ca să citească ceva și amicii mei care nu au citit o carte în viaţa lor. Că dacă e de mine, sunt şi ei curioşi. Măcar atât să fac şi eu pentru ei, că altfel n-am nici o şansă. Hmmm…de fapt nu e adevărat. Motivul e altul. Făceam şi eu o glumă…însă acu că stau să mă gândesc, justificarea ar fi fost foarte legală. E gravă situaţia.
Și dacă nu vă regăsiți: Serios!…chiar sunt oameni care se laudă că n-au citit în viața lor o carte.
Majoritatea sunt tineri. Şi e al naibii de trist.

Nu pricep cum şi de ce atât de multe persoane sunt interesate de…nimic. Dacă spui că ai alte preocupări, mulţi râd. E aşa de amuzant şi nu m-am prins eu? În ultimii ani, dezinteresul pentru orice a crescut constant. Înainte aveam intelectuali, care erau respectaţi şi invidiaţi. Astăzi, termenul a devenit un fel de arhaism. Parcă face parte din limba veche. Cu toate astea, numărul absolvenţilor de studii superioare e în continuă creştere. Adică se produc pe bandă rulantă experţi licenţiaţi care nu ştiu să facă nimic, să producă nimic, să exprime nimic…şi mai mult decât atât, îi batjocoresc pe cei puţini care încearcă să facă ceva. Acum avem generaţii fascinate de parvenism, de showuri ieftine şi muzică proastă care se plâng încontinuu de soarta lor. Deci chiar nu înţeleg…pe lângă faptul că e prostesc, mai e şi extrem de plictisitor.

Chestiunea se complică şi mai mult de când cu internetul on zi și noapte. Jocuri…presă…chat…tot tacâmul. Şi apropos de cărţi, mă enervează şi mai tare apariţia cărţilor online…ca să nu mai zic de e-books. Mi-e frică să nu ducă la exterminarea scriitorilor. Toate artele au o formă de finanţare, chiar dacă ajung pe internet. Picturile sau sculpturile se cumpără, sau se văd în muzee şi expoziţii, degeaba te uiţi la poze cu ele pe net. La teatru şi dans te duci…la film te duci cu o fată, ca să mănânci nişte popcorn, să vezi 3D sau efecte speciale pe ecrane uriaşe. Deşi fac atâta tam tam, muzicienii câştigă din contractele cu casele de discuri (sau pierd, după caz)…însă calitatea primează. Adică dacă sunt buni, vor avea fani care îi descoperă pe internet de cele mai multe ori, le trimit și prietenilor lor sau le promovează pe bloguri și rețele de socializare. Fanii cumpără albume originale și ar da oricât să de ducă la concerte, unde să îi asculte cântând în carne și oase. Bun…dar cu cărțile cum rămâne?...atât timp cât se pot downloada de pe internet, se pot și printa. Deja se găsesc pe torenți și sunt la îndemâna tuturor. Gratis. Efectul e cam același cu o carte cumpărată. Așa că la ce bun să mai dai bani pe cărți? Și problema e că unui text n-ai ce artificiu să îi faci ca să merite să mai dai un ban pe carte. În afară de respect. Dar și așa dezinteresul e maxim. Mobilierul modern nici nu mai are rafturi de cărți. N-am văzut o persoană care să se fi mutat în casă nouă și să își facă undeva o bibliotecă.
Aaaa…știu! Singurul motiv pentru care ai cumpăra o carte, ar fi ca să o faci cadou.

5 comentarii:

  1. trebuie sa recunosc ca nu ma deranjeaza atat dowload-ul, print-atul pe foi a4 (desi e f nasol sa citesti asa), ebook-urile, sau torentii. MACAR daca in aceasta modalitate cartile ar fi intr-adevar citite!
    Parerea mea...hac

    RăspundețiȘtergere
  2. acum cu aparitia noului IPad lumea o sa inceapa sa citeasca mai mult...ca doar e facny sa ai Ipad...sau NU! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru cei ce citesc, nu cred ca monitorul rece va inlocui prea curand placerea de a tine o carte in mana, de a o culege de pe raft si de a-i mirosi paginile proaspat printate. Plus ca da bine la biblioteca :)

    Edi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Care esti cu IPadu? Pai io stiu cât de fancy e?...ca încă nu i-am vazut pe smecheri citind Schopenhauer de pe IPad la terase în Dorobanţi.

    Oricum...acu ca dispare încet încet presa scrisă şi toata lumea citeşte ediţii online, au început să apară artificii. În Belgia, un ziar a scos un număr 3D. Aşa că pasul următor e IPad 3D...nu?

    Da mă Edi, numai că dispare şi biblioteca. Şi cu atât mai mult, chiar pentru că sunt pasionaţi, vor fi cei dintâi care o să downloadeze ceva ce aşteaptă de mult ca să nu mai stea după ediţia tipărită sau traducere. La fel cum se întâmplă cu filmele. Dar da...toti vor duce dorul senzaţiei de care spui.

    Mai Anca...mai uşor cu hâc-ul...ca se interpretează :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Trecerea de la tipografie la internet este decat evolutia unei tehnologii.
    Orice tehnologie are avantaje si dezavantaje.

    ..ahm
    Defapt sti ceva ?...nu imi convine atitudinea ta traditionalista...domnisoara bloggeritza.
    Scriitori ar trebui sa gaseasca metode noi si iventive pt ROI. Accesul la informatie (da, si torrenturile intra aici) nu trebuie negat fiindca canibalizeaza anumite procese economice invechite.
    Think progress

    Pe de alta parte...apar bloggeri
    De ce nu ai fi tu, eu si anca, o expresie mai fidela a gandurilor omului decat o opera clasica ?
    Your making art here, ladies and gentelman :)

    Daca ar putea baietii de la google sa dezvolte o formaula si pentru gasit talentul in carul de bloguri...atunci da search engine.

    RăspundețiȘtergere